2021-03-29

Нафтогазова галузь підвищить свою екологічність

У цьому впевнені спікери конференції «низьковуглецевої діалог», повідомляє OilCapital. 

Енергопереход стає загальновизнаним трендом. Світові нафтогазові компанії терміново вписуються в нову реальність. Проте, без серйозних інвестицій у вуглеводні не обійтися, але над екологічним обгрунтуванням таких проєктів доведеться серйозно попрацювати.

«І дня не проходить, щоб не було якихось гучних заяв про те, як та чи інша компанія починає займатися декарбонізацією», - розповів Тім Гулд, глава підрозділу світових енергетичних прогнозів / інвестицій Світового енергетичного агентства (МЕА). На його думку, «ті, хто вважає, що можна буде пересидіти цю стресову ситуацію або що з часом тиск на галузь буде скорочуватися, помиляються».

Представник МЕА вважає, що «світ готовий диференціювати енергоносії по тому, наскільки вони чисті». При цьому він упевнений, що роль нафти і газу буде значною ще багато років. «Іноді говорять, що майбутнє за електрикою і електроенергетикою, це вірно в тому сенсі, що роль електроенергетики буде рости, але на ній одній ми в світле майбутнє не приїдемо», - вважає Тім Гулд.

«Небхідно ретельно контролювати не тільки витратну частину, а й екологічну складову будь-якого такого проєкту. Нові upstream проєкти, швидше за все, будуть узгоджуватися тільки в тому випадку, якщо екологічні нормативи будуть дотримуватися», - вважають в МЕА.

Тім Гулд зазначає, що у нафтогазових гравців непогані перспективи підлаштуватися під кліматичні умови: «Насамперед компаніям потрібно розглянути, як вони зможуть знизити викиди першого охоплення. Ми знаємо, що близько 12-15 % всіх викидів парникових газів припадає якраз на етап видобутку, це можна порівняти з сумарними викидами, що припадають на США.». На його думку, це потрібно робити не тільки з репутаційних міркувань, оскільки є наукове обґрунтування, що у таких проектів є хороша комерційна складова.

Представники великих нафтогазових компаній, які виступали на конференції «низьковуглецевої діалог», а саме Хільде Ред (старший віце-президент з питань сталого розвитку Equinor) та Ендрю Макгран (президент Chevron Neftegaz Inc), дотримуються схожої бачення перспектив.