2016-12-19

«Укрнафта» планує реформувати бурові підрозділи

Правління ПАТ «Укрнафта» передало до Наглядової ради Товариства проект по реформуванню бурових підрозділів компанії. Проект передбачає оновлення парку бурових станків, оптимізацію управлінської структури та бізнес-процесів, підвищення продуктивності праці та усунення дублюючих функцій.

В «Укрнафті» налічується 46 бурових станків, більшість з яких застарілі та мають незадовільні показники мобільності; 60% бурових установок мають вік понад 20 років. Компанія планує придбати або орендувати 2 нові мобільні бурові установки та модернізувати 7 існуючих бурових станків. Технічна модернізація та організаційні заходи дозволять компанії бурити до 20 свердловин у рік.

Проект реформування передбачає створення єдиної структурної одиниці, яка об’єднає Охтирське, Прилуцьке та Прикарпатське управління бурових робіт. Крім технологічної модернізації та оптимізації системи управління, план передбачає приведення чисельності персоналу у відповідність до поточних та майбутніх виробничих потреб. Співробітникам будуть запропоновані можливості працевлаштування в інших структурних підрозділах компанії, професійної перепідготовки або можливість залишити компанію в добровільному порядку із відповідною компенсацією.

Як повідомлялось, впродовж поточного року інвестиційні можливості компанії були обмежені через високі ставки ренти на видобуток нафти, невирішене питання «історичної» заборгованості та неприйняття рішення щодо фінансового оздоровлення компанії – плану досудової санації, запропонованої новим менеджментом. Протягом 9 місяців 2016 року «Укрнафта» направила на інвестиції лише 390 млн грн, сплативши до державного бюджету 5,3 млрд грн податків. Через критичну обмеженість фінансових ресурсів цього року обсяги буріння скоротились на 89%  порівняно з показником 2010 року. В 2016 році компанія планувала ввести в експлуатацію 4 нові свердловини, проте цей план не буде повністю реалізований.

За оцінками компанії, зниження ставок ренти на видобуток нафти і конденсату з поточних 45%/21% до 29%/14% дозволить «Укрнафті» додатково спрямувати на інвестиції приблизно 1,5-1,6 млрд грн в рік за рахунок зниження податкового навантаження. Додаткові інвестиційні ресурси планується спрямувати на реалізацію низки проектів, зокрема буріння нових свердловин, оптимізацію насосного обладнання, проведення операцій ГРП, а також виведення свердловин із бездіяльності.