2016-12-19

Нові форми співпраці з користувачами нафтогазоносних надр збільшать надходження до місцевих бюджетів

Саме про це наголошено під час наради спільної наради, яку провів Міністр Ігор Насалик 15 грудня у Харкові за участю голів Полтавської та Харківської ОДА. Тема - удосконалення співпраці органів місцевої влади і самоврядування із користувачами нафтогазоносних надр в умовах децентралізації.

Учасники наради обговорили низку питань щодо  збільшення видобутку газу та збільшення надходження коштів від такого видобутку до бюджетів місцевих громад. Також було порушено питання реалізації Закону України «Про Угоди про розподіл продукції» як нової форми співпраці органів місцевого самоврядування та бізнесу в сфері пошуку та видобутку нафти і газу.

Міністр Ігор Насалик під час наради наголосив, що саме угоди про розподіл продукції дозволять збільшити надходження до місцевих бюджетів. Він відзначив, що готовий допомогти обом регіонам у впровадженні таких угод. «Це дасть можливість зробити серйозну фінансову подушку місцевим бюджетам і також допомогти державі у зміцненні  її енергонезалежності», — підкреслив Міністр.

Ігор Насалик підтримав ініціативу  голови Полтавської ОДА Валерія Головка передбачити державній компанії «Укргазвидобування» у фінансовому плані на наступний рік, який зараз саме готується, видатки на розвиток тих територій, де компанія проводить видобуток нафти й газу, та  зауважив, що при підписанні фінансового плану підприємства обов’язково врахує пропозиції областей.

Під час наради йшлося про те, що у двох областях (Харківській та Полтавській), які дають майже 90% загального видобутку нафти і газу в Україні, є можливість  розпочати новий формат співпраці з нафтогазовими компаніями і знайти альтернативний шлях надходження коштів від роботи цих компаній до органів місцевого самоврядування. Зокрема, за повідомленням представників Полтавської області, вже визначено три родовищами на Полтавщині, на яких роботи практично не ведуться, і на яких можна запустити пілотний проект. 

Також з боку керівників регіонів відзначили, що вдосконалення співпраці органів місцевої влади і місцевого самоврядування із користувачами нафтогазоносних надр є особливо актуальним в умовах децентралізації.

Нагадаємо, що Полтавська ОДА звернулася до Прем’єр-міністра з ініціативою впровадження пілотних проектів про розподіл продукції за участі міжнародних компаній, які визначатимуть на відкритому конкурсі. За дорученням Прем’єра цю ініціативу відпрацьовує нині Міжвідомча комісія. Керівництво області сподівається, що таким чином вдасться зекономити дорогоцінний час і вже за півроку (за умови підтримки Урядом) отримати дієві пілотні проекти угод про розподіл продукції, а до кінця 2017 року — додаткові надходження до місцевих бюджетів Полтавщини. 

Учасники наради дійшли згоди, що фінансова співпраця з підприємствами газодобувної галузі саме в напрямку наповнення місцевих бюджетів надзвичайно важлива, тому регіони зацікавлені у впровадженні пілотних проектів видобутку нафти й газу на основі угод про розподіл продукції.