2009-11-18

Україна. Виявлено порушення на териконах шахт

Під час здійснення державного інспекційного контролю за дотриманням вимог природоохоронного законодавства при видобутку корисних копалин, працівниками Державної екологічної інспекції в Львівській області встановлено, що на териконах шахт «Великомостівська» та «Відродження» (Сокальський район) здійснюється розбирання і відвантаження породи сторонніми користувачами. Проектна документація на формування породних відвалів цих шахт передбачає лише накопичення породи. Використання таких порід для потреб будівництва може спричинити забруднення довкілля шляхом вилуговування породи і забруднення грунтових та підземних вод.

В результаті несанкціонованих гірничих робіт на породному відвалі шахти «Відродження» над майданчиком забору породи зафіксовано ділянку горіння з температурою 131°С.

Внаслідок самонагріву породних відвалів згаданих двох шахт підтериконні води містять понаднормові концентрації сухого залишку, сульфатів, марганцю. Нейтралізація цих вод не проводиться, хоча довкола розташовані дачні ділянки і такі процеси можуть призвести до забруднення грунтових вод, води в криницях.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України