2009-11-06

Україна. Вийшла в світ книга відомих українських науковців Георгія Рудька та Олега Адаменка «Землелогія. Еколого-ресурсна безпека Землі»

В цій фундаментальній праці порушено проблеми, пов’язані із сучасним станом Землі як планети, що переживає період екологічної кризи. Розглянуто питання утворення Всесвіту, галактики, Сонячної системи, Землі. Викладено матеріал щодо розвитку Землі та історії біосфери, детально оцінено природно-ресурсний потенціал нашої планети, розраховано межі його використання людством. Досліджено ендогенні(глибинні) процеси у надрах Землі, екзогенні (поверхневі) процеси на земній поверхні, визначено основні чинники їх небезпечного прояву й моніторингу.

Автори охарактеризували показники глобального потепління клімату, технологічні заходи щодо зниження викидів вуглекислого газу шляхом його захоронення у геологічних формаціях. Описали можливі сценарії розвитку Землі у техногені, склали концептуальні історико-геологічні моделі формування життя на Землі в контексті аналізу наслідків глобальної екологічної кризи. У книзі проаналізовано різні сценарії розвитку подій у ХХІ ст. та різні траєкторії розвитку людства у техногені.

Книга написана українскою та англійською мовами і розрахована на екологів, геологів, географів, біологів, філософів, політиків та широкий загал читачів.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України