2008-05-29

Україна. В.І. Полтавець: "Маємо краще розвідувати безпеку гірських родовищ..."

Сьогодні на шахті «Краснолиманська», де продовжуються пошуково-рятувальні роботи після аварії, яка, як відомо, сталася тут 23 травня ц. р, голова Урядової комісії з вияснення причин та ліквідації наслідків трагедії, Міністр вугільної промисловості України В. І. Полтавець провів прес-конференцію для журналістів. Через засоби масової інформації керівник галузі поінформував громадськість про події на шахті «Краснолиманська».

Міністр В. І. Полтавець відзначив, що відразу після раптового викиду вугілля і метану на шахті спрацювала система аварійного захист: аварійна ділянка була знеструмлена. Саме це дало змогу уникнути значно серйозніших наслідків газодинамічного явища.

При цьому керівник галузі  підкреслив, що, на жаль, на сьогодні фахівці гірничої справи недостатньо озброєні знаннями з геології.

«Геологи за своїми канонами передбачають ті або інші геологічні явища, - сказав В. І. Полтавець, - а такі аварії, як ось ця наочно показують, що не завжди подібні правила відповідають вимогам безпеки вуглевидобування».

«І тому виходить, - підкреслив Міністр, - що ми більшою мірою витрачаємо гроші, які виділяються на науку, на її утримання, на ліквідацію наслідків аварій, а не на їх попередження і запобігання, на унеможливлення подібних трагедій. Маючи нині такі трагедії, пора нам всю цю справу докорінно змінити», - упевнений керівник Мінвуглепрому.

В. І. Полтавець заявив, що працюючи пліч-опліч на ліквідації наслідків аварії на шахті «Краснолиманській» з керівниками академічної і галузевої науки, вчора домовився з представниками науки, що надалі «жодне родовище, жоден горизонт не прийматимуться в експлуатацію без всебічного наукового обстеження і обґрунтування геологів, сейсмологів, маркшейдерів»  «Ми краще витратимо більше засобів і коштів на геологічну службу, але тоді будемо сповна упевненими в безпеці гірських родовищ», - сказав глава Мінвуглепрому. 

Тим часом, на шахті продовжуються пошуково-рятувальні роботи.

Сьогодні, 28 травня, о 12 годині 50 хвилин, рятувальники з-під гірничої маси дістали тіло шахтаря без ознак життя. Особистість постраждалого встановлюється.

За станом на 16 годину, силами п’яти відділень ДВГРС здійснюються роботи з прибирання гірничої маси та пошуку гірників, контролю рудничної атмосфери та відбору проб повітря.

Усього зачищено 152 метри, до місця, де орієнтовно знаходилися гірники залишилося 73 метри.

Мінвуглепром