2010-06-15

Україна. На Прикарпатті відкрили гіпсові родовища, яких вистачить на 60 років

У Хотимирі на Тлумаччині почали освоювати місцеві гіпсові родовища. Розроблятимуть поклади корисних копалин фахівці компанії "Троянські гіпси".

Це дочірнє підприємство відомої французької фірми "Сен-Гобен", яка виробляє в Україні будівельну продукцію.

Майже стогектарна площа родовища вселяє надію на тривалу перспективу. За попередніми оцінками спеціалістів сировини тут на 60 років роботи.

"Це результат кількарічної праці щодо залучення у район інвестицій шляхом освоєння його природних багатств", - розповів Gazeta.ua голова райдержадміністрації Василь Сенів.

На першому етапі родовище освоюватимуть на площі в 2,2 га. Але й тоді в кар’єрі вже працюватиме орієнтовно 70 - 100 мешканців району.

"До кінця року, щоб не втратити ліцензію, фірма має відповідно до договору з Мінекології добути 35 тис. тон гіпсу. А з огляду на те, що з однієї тони гіпсу плата до районного бюджету становитиме 13,9 грн, то можна легко вирахувати, яких надходжень можемо очікувати вже нинішнього року", - зазначив Сенів.

Місцева влада уклала з компанією "Сен-Гобен" договір про співпрацю у соціальному розвитку району.

Він передбачає, що протягом 2010 - 2014 років фірма скерує близько п’яти мільйонів гривень.

У найближчому часі постане питання про будівництво у 2013 - 2014 рр. заводу з переробки гіпсу на гіпсові суміші й гіпсокартон.

Орієнтовна вартість підприємства 60 млн євро.

"Газета.ua"