2007-11-13

США. Діаманти допоможуть дослідити кору Землі

У США група геофізиків розробила спеціальні діамантові камери для моделювання будови скловидних оксидів в корі і мантії Землі, повідомляє Аргонська національна лабораторія США.

Згідно з останніми даними, в глибоких шарах Землі дуже поширені оксиди різних елементів, і велика їх частка імовірно знаходиться в некристалічному скловидному стані. Тому створивши діамантові камери, фахівці сподіваються з'ясувати, як виглядає їх внутрішня будова при високому тиску в глибині планети.

Під час наукових експериментів, коли моделюються будова в корі і мантії Землі, досліджуваний зразок зазвичай поміщається в спеціально висвердлену діамантову камеру, яка стійка до високого тиску. Раніше камери витримували тиск в 15 гігапаскаль, проте тепер, створено камери, що витримують до 32 гігапаскаль, які не створюють перешкод при спостереженні за зразком і менше спотворюють сигнал.

У ході експерименту американські учені виявили, що оксид миш'яку при тиску близько 20 гігапаскаль піддається несподіваній трансформації: його прозора скловидна речовина стає червоною.

Геофізики сподіваються, що вивчення структури Землі і створення нових діамантових камер може виявитися важливим для правильного опису сучасного стану Землі і її ранньої геологічної історії.

RPL.NET.UA