2021-06-18

Скасовано екологічну експертизу для бурових свердловин в Арктиці

В остаточному, третьому читанні уряд Росії прийняв закон, який скасовує державну екологічну експертизу (ДЕЕ) проеєктної документації свердловин в Арктиці, а також об'єктів соціальної та транспортної інфраструктури за переліком уряду. Дані об'єкти при цьому не повинні бути включені в I і II категорії об'єктів, які чинять негативний вплив на навколишнє середовище. Д

Раніше комітет з енергетики в своєму відгуку писав, що проходження ДЕЕ проєктної документації об'єктів капітального будівництва в Арктичній зоні збільшує терміни будівництва на шість і більше місяців. «Це може привести до зриву термінів реалізації стратегічно важливих для держави інвестиційних прооєктів», - зазначав комітет.

На думку депутатів, проведення ДЕЕ щодо бурових свердловин в Арктичній зоні дублює існуючі адміністративні процедури. При цьому ця вимога тягне за собою значне збільшення термінів буріння і, як наслідок, невиконання ліцензійних зобов'язань надрокористувачів, зниження видобутку і недонадходження доходів до бюджетної системи країни.

Закон вступить в силу через 45 днів з дня його офіційного опублікування.