2021-06-18

Нафтогаз стабілізує видобуток на виснажених родовищах

Нафтогаз збільшив річний видобуток газу на одному з найбільших в Україні родовищ – Яблунівському, всупереч його виснаженню. За останні 4 роки вдалося перейти від зниження видобутку до його зростання на понад 18% або 210 млн м3 газу. З початку 2021 року, завдяки виконанню виробничої програми, добовий дебіт зріс ще на понад 200 тис. м³.

Зокрема, збільшення видобутку газу на Яблунівському родовищі в 2021 році забезпечило введення в експлуатацію 4-х свердловин – після буріння та операцій з капітального ремонту.

Для реалізації проектів з буріння нових та підвищення продуктивності наявних свердловин, Нафтогаз планує провести дослідження із заміром пластового тиску у діючих свердловинах. Це дасть змогу ефективніше спланувати програму розробки та отримати вищі показники видобутку.

Крім перспектив з нарощення запасів газу, Яблунівське родовище має значні запаси нафти. За попередніми оцінками перспективні ресурси нафти в межах родовища сягають 290 тис. тонн. Для збільшення виробництва нафти, компанія наразі працює над вирішення наступних питань: застосування технологій видобування високов’язкої нафти, збільшення переробних потужностей та подолання складної геологічної будови родовища.