2021-04-01

Щоб здійснити енергетичний переход до 2040 року, Польщі необхідно €400 млрд

Для досягнення цілей енергетичної політики до 2040 року Польщі необхідно 400 млрд євро. Європейський Союз зможе надати лише 10-15 млрд євро. Про це повідомляє ExPro Consulting, посилаючись на місцеві джерела. 

«Всі прогнози кажуть про 400 млрд євро. Питання звідки ми візьмемо ці гроші? Є фінансування з Євросоюзу, проте воно може бути на рівні 10-15 млрд євро, додаткові кошти треба буде брати з кінцевих споживачів... Вся ця революція буде за гроші кінцевих споживачів, проте в Польщі ніхто не відповідає звідки ми візьмемо гроші на ці заходи», - наводить ЗМІ цитату Конрада Швірські, представника компанії Transition Technologies.

Як зауважив професор, наразі в Польщі 75 % електроенергії виробляється з вугілля, а відповідно до енергетичної стратегії Польщі до 2040 року, цю частку треба зменшити до 14 %, натомість генерацію з ВДЕ мають збільшити як мінімум - до 32 %.

«Треба розімити, що в Польщі електроенергія для кінцевого споживача – це 15 євроцентів / кВт-год, в Україні – 5 євроцентів / кВт-год, а в Німеччині – 30 євроцентів / кВт-год», - пояснив Швірські. Він також зазначив, що ціна в Польщі зросте для домогосподарств у 2 рази : «для України ціна електроенергії також буде величезна, і це найголовніша проблема енергетичного переходу на майбутнє. Ніхто сьогодні не хоче відповідати на це питання, більше того, ніхто не має влучної відповіді на нього та ніхто не знає як це вирішити», - резюмував професор.