2021-04-01

1 квітня у світі відзначається Міжнародний день птахів

1 квітня у світі відзначається Міжнародний день птахів, мета якого – привернути увагу суспільства до збереження видового різноманіття та чисельності птахів. Про це повідомляється на сайті компанії ДТЕК, одним з ключових напрямків якої є збереження популяції птахів та боротьба зі зміною клімату. 

Птахи живуть на планеті понад 150 мільйонів років, немає на Землі такого куточка, де б їх не було. Природно при цьому, що їхній зовнішній вигляд є досить різноманітним і способи життя відрізняються.

Стійкість екосистем, планети Земля і життя людства залежить саме від кількості видів. Чим їх більше, тим вища стійкість. Якщо ж видів буде недостатньо, екосистема втратить одну свою ланку, в результаті чого виникне дисбаланс. Щоб зупинити глобальні втрати біорізноманіття, у 1992 році 168 країн підписали Конвенцію ООН про охорону біорізноманіття та закликали світову спільноту згуртуватися навколо фундаментальної загрози для пошуку рішень для зменшення впливу на довкілля. Одним з інструментів зменшення впливу на навколишнє середовище є скорочення викидів СО2, наприклад за рахунок розвитку та збільшення долі генерації електроенергії з відновлювальних джерел енергії у енергосистемі країни.

За результатами дослідження у 2020 році, на територіях розташування зелених вітрових електростанцій спостерігалось 54 види птахів в період весняно-осінньої міграції, 26 видів в період зимування, 43 види в період гніздування. Також зафіксовано 10 видів кажанів, 6 видів земноводних та плазунів, 10 видів диких рослин.