2021-05-13

PKN Orlen запустить перші водневі заправні станції в Польщі

PKN Orlen оголосила про початок процесу вибору підрядника для будівництва своїх перших водневих заправних станцій у Польщі. Відповідно до пресрелізу компанії, обидві станції, які будуть розташовані на існуючих заправних станціях Orlen в Познані і Катовіце, обслуговуватимуть автобуси і легкові автомобілі.

Розташування заправних станцій було обрано в результаті домовленостей з місцевими органами влади, зацікавленими у розвитку громадського транспорту з нульовим рівнем викидів. Громадський транспорт буде заправлятися під тиском 350 бар, а водневі електромобілі - під тиском 700 бар. Потреба чистого палива на кожному майданчику оцінюється від 450 до 600 кг водню на добу і залежить від розміру парку водневих автобусів.

Енергетична група також планує почати будівництво об'єктів для виробництва водню високої чистоти в Польщі.

Крім Польщі, PKN Orlen знаходиться на завершальній стадії розгортання трьох водневих станцій в Чеській Республіці. Дві станції, в Празі і Літвінові, повинні бути здані в комерційну експлуатацію до кінця 2021 року, а інші станції на автомагістралі D10 в Празі, Брно та Пльзені відкриються у 2022 році.

Мережа заправних станцій PKN Orlen розгортатиметься з урахуванням досвіду, накопиченого в Німеччині - дві точки заправки воднем працюють на заправних станціях Orlen там з 2017 року.