2021-05-13

Інвестори у ВДЕ запустили переговори з Мінюстом до звернення в арбітраж

Ряд міжнародних компаній-інвесторів у сектор відновлюваної енергетики (ВДЕ) вступили в переговорний процес з Мінюстом для взаємовигідного мирного урегулювання питання до прийняття рішення про подання позову в міжнародний арбітраж. Переговори можуть тривати 3-6 місяців. Про це повідомляє агентство ExPro

«В договорах між Україною та іноземними державами про взаємний захист та заохочення інвестицій передбачений механізм подання trigger notices, після мого дається декілька місяців для того, щоб інвестор, перед тим, як йти до арбітражу проти держави спробував врегулювати ситуацію мирним шляхом. Держава разом з інвестором можуть врегулювати ситуацію мирним шляхом, а якщо не вдасться, то відповідно м’яч на стороні інвестора, і він для себе вирішує йти в арбітраж чи ні», - сказав адвокат юридичної фірми Arzinger Ярослав Чекер. За його словами, процедура щодо спроби доарбітражного мирного врегулювання передбачена у більшості договорів про захист інвестицій.

«В договорах про взаємний захист інвестицій, зазвичай, пишуть, який може бути арбітраж і за якими правилами – це правила ICSID або UNCITRAL або інші. Для інвесторів, які зареєстровані в країнах, з якими Україна не має двостороннього договору про взаємний захист інвестицій, може бути релевантна Енергетична хартія. Наприклад, Кіпр – дуже популярна юрисдикція, але у нас немає з цією країною двосторонньоі угоди про захист інвестицій. Тобто, інвестори, які структуровані через Кіпр можуть розглянути можливість подання до арбітражу за Енергетичною хартією», - зазначив юрист.