2021-11-29

Низка українських компаній підписала меморандум про виробництво "зеленого" водню

Меморандум про виробництво "зеленого" водню в газосховищах та експорт його до ЄС за допомогою газопроводу підписали компанії "Нафтогаз України" та "Укртрансгаз", приєднавшись до ініціативи H2EU+Store.

Документ передбачає виробництво "зеленого" водню із ВДЕ на заході України, з його подальшим експортом та закачуванням у підземні сховища Австрії та реалізацією споживачам Центральної Європи. Уточнюється, що обговорення проєкту та церемонія підписання документа відбулися у рамках "Зустрічі партнерів проєкту H2EU+Store" 25 листопада у Львові.

"H2EU+Store — комплексний проєкт, що охоплює всі етапи: виробництво, транспортування, зберігання та постачання водню споживачам. 

Меморандум про взаєморозуміння в рамках реалізації проєкту H2EU+Store передбачає вжиття заходів щодо збільшення обсягів виробництва відновлюваної електроенергії та налагодження виробництва "зеленого" водню в Україні. Також йдеться про облаштування потужностей із зберігання водню у підземних сховищах України та центральної Європи, модернізацію газотранспортної інфраструктури для забезпечення транспортування водню.