2021-11-29

Науковці планують пробурити свердловину у вулкані з метою дослідження магми

Команда науковців Krafla Magma Testbed досліджуватимуть надра вулкана Крафла в Ісландії шляхом буріння свердловини, приблизною глибиною і 2 кілометри. Як зазначають вчені, проєкт дозволить досліджувати магматичні процеси саме у вулкані, а не на поверхні після виверження, як це зазвичай відбувається. Проєкт дістав назву "першої вулканічної обсерваторії". Про це повідомляє Phys.org

Вчені вже мали змогу досліджувати магму в жерлі вулкану під час побудови геотермальних електростанцій, коли бурильна установка випадково потрапляла у кишеню з магмою, проте такі дослідження, через випадковість та несистемність, не можна назвати повноцінними та ефективними. 

Схожа трапилася у 2009 році на електростанції біля вулкану Крафла. Саме тоді й було з'ясовано розташування магми відносно поверхні, тому тут можна провести дослідження.

Початок буріння свердловини у вулкані намічено на 2024 рік. Сподівання вчених зосереджено на користі досліджень для фундаментальної науки, кращого розуміння магматичних процесів та практичних результатіви для геотермальної енергетики.