2021-05-18

Нідерланди можуть компенсувати Exxon і Shell витрати на уловлювання вуглецю

Уряд Нідерландів заявив, що в найближчі роки він має намір виділити € 2,1 млрд ($ 2,6 млрд) на скорочення викидів вуглекислого газу. Про це повідомляє Enkorr. 

Реалізований в рамках цієї мети проєкт в порту Роттердама зможе щорічно вловлювати близько 2,5 млн т вуглекислого газу і зберігати його на виснажених газових родовищах на морському дні. Участь у проєкті компанії братимуть чотири компанії - Shell, Exxon, Air Liquide SA і Air Products and Chemicals Inc. - і вони отримають держпідтримку в реалізації цього плану.

Порт «Роттердам» виробив в минулому році 22,4 млн т вуглекислого газу, що становить близько 14 % річних викидів країни. Проєкт з уловлювання вуглецю, відомий як Portos, вловлюватиме забруднення від НПЗ і заводів з виробництва водню. Потім гази будуть стискуватися і закачуватимуться в резервуар з піщанику, який розташований на 3 км нижче морського дна.

Аналогічні моделі реалізуються в Норвегії і Великобританії, також за підтримки держави.

Субсидія призначена для того, щоб чотири компанії не понесли збитків під час будівництва хаба. Хоча таке фінансування вже використовувалося для прискорення впровадження екологічно безпечних технологій, на проєкти з уловлювання вуглецю була отримана лише мала частина того, що уряду вклали в поновлювані джерела енергії, електромобілі або акумулятори за останнє десятиліття. Ситуація починає змінюватися, оскільки політики звертають свою увагу на скорочення викидів в промисловому секторі, де уловлювання та зберігання вуглецю швидко стає одним з найбільш економічних рішень.

Хоча уряд Нідерландів погодився витратити на проект € 2,1 млрд, в кінцевому підсумку він може обійтися набагато дешевше. Ціна на вуглець, ймовірно, продовжить рости в найближчі роки, і голова ЄС з питань клімату Франс Тіммерманс нещодавно заявив, що для реалізації кліматичних цілей блоку необхідно буде піти набагато далі. Аналітики BloombegNEF очікують, що до 2030 року вуглецевий податок перевищить € 100 / т.