2021-05-18

Для досягнення нульових викидів потрібно прискорити зелені програми

Вікно можливостей для досягнення чистих нульових викидів до середини століття закриється, якщо світ радикально не змінить спосіб виробництва, використання і транспортування енергії. Про це заявило Міжнародне енергетичне агентство (МЕА), передає Reuters.

Число країн, які взяли на себе зобов'язання досягти нульового рівня нетто, зросла, але навіть якщо їх зобов'язання будуть повністю виконані, в 2050 році в світі все одно буде викидатися 22 млрд т вуглекислого газу, що призведе до підвищення температури приблизно на 2,1 C до 2100 року. Про це йдеться в звіті МЕА «Чистий нуль до 2050 року». 

«Шлях до чистого нулю вузький, але все ж досяжний. Якщо ми хочемо досягти чистого нуля до 2050 року, нам більше не потрібні інвестиції в нові нафтогазові і вугільні проєкти», - розповів Фатіх Бірол, виконавчий директор МЕА.

Вчені давно заявили, що необхідні безпрецедентні зміни в тому, як люди використовують енергію для життя, інакше ми ризикуємо ще більш екстремальними погодними умовами і зникненням багатьох видів біологічного різноманіття. 

МЕА заявило, що для досягнення чистого нуля до 2035 року повинен припинитися продаж нових легкових автомобілів з двигунами внутрішнього згоряння, а світовий електроенергетичний сектор повинен досягти нульового рівня викидів до 2040 року.

Крім того, буде потрібно масове впровадження відновлювальних джерел енергії. До 2050 року майже 90 % електроенергії повинно проводитися за рахунок ВДЕ, а велика частина решти - за рахунок ядерної енергетики.

Додається сонячна фотоелектрична енергія повинна досягти 630 ГВт на рік до 2030 року, а енергія вітру має зрости до 390 ГВт. В сумі це в чотири рази перевищує річний рекорд по введенню нових «зелених» потужностей, встановлений в минулому році.

У звіті сказано, що нові технології, які ще не досягли комерційних масштабів, такі як уловлювання та зберігання вуглецю (CCS) і «зелений» водень, також необхідно буде вивести на ринок.