2021-05-18

Міністр нафти Ірану Біджан Намдар Зангане йде у відставку

Міністр нафти Ірану Біджан Намдар Зангане піде у відставку після того, як в цьому році закінчиться термін повноважень чинного президента Хасана Рухані. Таким чином, ветеран нафтової галузі завершить свою кар'єру, яка почалася з народженням Ісламської Республіки в 1979 році і часто визначалася бурхливими відносинами його країни з США.

Зангане пропрацював міністром нафти найдовше. Він заявив, що не прийме ніяких пропозицій наступника Рухані, який буде обраний на виборах в наступному місяці.

Рухані піде у відставку приблизно через два місяці після президентських виборів, які відбудуться 18 червня. Вони пройдуть в той час, коли Ісламська Республіка Іран і світові держави проводять в Відні переговори про відновлення ядерного угоди 2015 року та ослаблення санкцій США.

Його нинішнє перебування на посаді міністра нафти почалося в 2013 році, коли до влади прийшов Рухані. Адміністрація мала намір відновити взаємодію із Заходом і скасувати міжнародні санкції, введені світовим співтовариством.

Зангане керував амбітним планом по поверненню іноземних енергетичних компаній в країну, чиї запаси сирої нафти, за оцінкою BP Plc, займають четверте місце в світі. Делегати ділових кіл з усієї Європи та Азії прибували в Тегеран на конференції, організовані міністерством. 

У 2018 році Трамп вивів Америку з ядерної угоди і фактично ввів глобальне ембарго на купівлю іранської нафти. Іноземні компанії були змушені відмовитися від перспективних проєктів, а видобуток нафти в країні скоротився приблизно вдвічі з майже 4 млн б / д. При цьому експорт нафти впав в Ісламській республіці з 2,5 млн б / д до 200-300 тис. б / д.

Як контрзахід Зангане спробував розвивати енергетичний сектор Ірану, передавши великі контракти і проєкти приватного сектора. Зангане також домовився про виключення Ірану з угоди ОПЕК, коли Організація країн-експортерів нафти і її союзники почали в 2016 році скорочення поставок нафти на світові ринки. 

Зангане часто ставав мішенню прихильників жорсткої лінії Ірану, які в основному виступали проти ядерної угоди. Його часто намагалися притягнути до дисциплінарної та навіть до кримінальної відповідальності.