2020-09-07

Нерозвинена інфраструктура в Чорному морі уповільнюватиме розробку газового родовища

Нерозвинена інфраструктура в Чорному морі може уповільнити розробку нового газового родовища, яке нещодавно було відкрито Туреччиною. 

"Будь-яке значне відкриття буде не тільки капіталомістким, а й потребуватиме роки на розробку через обмеженість морської інфраструктури та проблеми, пов'язані з мобілізацією обладнання через завантажена протока Босфор", - сказали в компанії. 

Крім того, в Rystad Energy відзначили, що для підтвердження вуглеводневого потенціалу нового родовища необхідно додаткове буріння.

"Національна нафтогазова компанія Туреччини TPAO виявила газ в глибоководній розвідувальної свердловини Tuna-1 в західній частині Чорного моря, що може допомогти країні зменшити її сильну залежність від імпорту для задоволення зростаючого споживання енергії. Однак, розробка буде капіталомісткої і займе роки, а це означає, що Туреччина буде залежати від імпортного газу ще кілька років", - заявили в компанії.

У Rystad Energy вважають, що, хоча TPAO оголосила первісну оцінку приблизно в 11,3 трильйона кубічних футів газу, ще занадто рано робити висновки про таку великоу ресурсну базу, оскільки буде потрібно додаткове буріння для підтвердження вуглеводневого потенціалу родовища.

Як відзначили в компанії, в період з 2005 по 2017 рік споживання газу в Туреччині збільшилася вдвічі і склало 51,6 мільярда кубометрів, оскільки газ використовується для виробництва електроенергії і, отже, становить значну частину енергетичного балансу країни.

"В даний час країна імпортує близько 90 відсотків своєї нафти і газу, в основному з Росії та Ірану, а відкриття крупного газового родовища, в разі його розробки, могло б сприяти зниженню залежності Туреччини від імпорту", - сказали в компанії.