2020-09-07

Держгеонадра закликає скористатися сервісами для надрокористувачів

З листопада минулого року Державна служба геології та надр України запустила низку послуг, покликаних спростити комунікацію держави та надрокористувача і прискорити роботу регулятора. Єдине вікно, єдиний Центр обрахунку вартості спецдозволів,  Інвестиційний атлас надрокористувача, — це постійно діючі сервіси, позитивний ефект від роботи яких відчутний вже зараз. Зокрема, після запуску Єдиного вікна надрокористувача, у якому спеціалісти Служби надають фахові консультації щодо підготовки пакету документів на отримання спецдозволу, продовження його дії або внесення змін до нього, кількість відмов заявникам скоротилася удвічі у порівнянні із минулим періодом.

«Служба зацікавлена у тому, щоб якомога більше потенційних інвесторів отримували можливість долучатися до розвитку видобувної галузі, і для цього ми створюємо зручні та ефективні механізми взаємодії із надрокористувачем. Наш інтерес — залучити кошти приватного бізнесу у розробку українських надр: це сприятиме не лише нарощенню мінерально-сировинної бази, а й стимулюватиме розвиток інфраструктури, супутніх сфер економіки, створення робочих місць у регіонах, та, зрештою, зростання ВВП країни», — переконав голова Роман Опімах. 

Держгеонадра закликає скористатися сервісами для надрокористувачів
Крім того, постійно працюють над спрощенням доступу до геологічної інформації та її діджиталізацією. Наразі активну увагу приділяють оцифровуванню протоколів Державної комісії по запасах (ДКЗ): у відкритий доступ виклали уже 3200 протоколів. Відтепер можна легко ознайомитись не лише із Каталогом геологічної інформації, якою володіє Державний інформаційний геологічний фонд, а й отримати про родовища основні дані, які допоможуть прийняти інвестиційне рішення.

«Також на порядку денному нашої роботи — створення онлайн data-room геоінформації для великих аукціонів та конкурсів з угод про розподіл продукції, — повідомив Роман Опімах. — У нас уже є успішний досвід такої роботи: відповідна data-room була створена під час підготовки трьох конкурсів УРП по Охтирській, Грунівській та Ічнянській ділянках, які відбулися у лютому. Плануємо, що оцифровування геологічної інформації стане частиною усіх проєктів із залучення інвесторів на крупні об‘єкти».

Держгеонадра закликає скористатися сервісами для надрокористувачів
На черзі — запуск онлайн-калькулятора з обрахунку початкової вартості спецдозволу та створення електронного кабінету надрокористувача. Створення якісного сервісу — пріоритет у роботі Державної служби геології та надр, нагадав Роман Опімах, та закликав детально ознайомитись із переліком послуг, які пропонує регулятор.

Інвестицій атлас надрокористувача: https://www.geo.gov.ua/investicijnij-atlas-nadrokoristuvacha
Єдине вікно надрокористувача: https://www.geo.gov.ua/yedine-vikno
Єдиний центр обрахунку вартості спецдозволів та інші платні послуги Геоінформу: http://geoinf.kiev.ua/posluhy/