2020-09-07

Нафтогаз наростив добовий дебіт газу Мелихівського родовища на 125 тис куб м

Дивізіон «Нафтогаз Розвідка та Видобування» підвищив ефективність Мелихівського родовища, освоївши дві нові експлуатаційні свердловини, які забезпечили приріст добового видобутку на 125 тис куб м газу. Про це повідомляється на сторінці компанії в мережі Facebook, в рамках рубрики GeoТрансформація 4 вересня 2020р.

Мелихівське родовище в Харківській області почали розробляти в 1973р. Сьогодні його запаси виснажені на 73%.

Для компенсації природного падіння обсягів та підтримання видобутку геологи та розробники провели сучасні 3D-сейсмічні дослідження, за результатами яких розробили план додаткового розбурювання основних газоконденсатних покладів.

З 2018р пробурено та введено в роботу 8 нових експлуатаційних свердловин, добовий видобуток з яких складає понад 12% від видобутого блакитного палива з родовища.

Дві останні свердловини ввели в експлуатацію у поточному році, завдяки чому вдалося підвищити видобуток на родовищі на 125 тис куб м на добу. Зокрема, свердловину №179 Мелихівського родовища було підключено в липні 2020р, експлуатують її з добовим видобутком близько 65 тис куб м газу.

За повідомленням, на успішність проєкту в тому числі вплинуло використання сучасного бурового обладнання та застосування нових технологій буріння. Це дало змогу вдвічі прискорити будівництво нових свердловин і дістатися до ділянок під річками і населеними пунктами, що раніше були недоступні. У планах на найближчі 2 роки на Мелихівському родовищі - буріння ще 6 експлуатаційних свердловин.