2005-08-16

Криниця з нафтою <BR><I> Таку воду змушені пити мешканці Дрогобича</I>

Надзвичайна ситуація у Дрогобичі на Львівщині — підземні води міста, звідки до мешканців надходить питна вода, забруднено шкідливими речовинами. За повідомленням прес-служби Головного управління МінНС У Львівській області, сталося це ще минулого тижня. Після проведених досліджень виявилося, що гранично допустимі концентрації шкідливих речовин, згідно з існуючими нормативними документами, є перевищені.

У постраждалому мікрорайоні Млинки мешкає близько 1200 осіб. Майже всі вони користуються 270 криницями. Люди тут давно не мають якісної питної води, яка б відповідала санітарним нормам. Перше звернення громади мікрорайону з цього приводу документально зафіксовано 24 квітня 1991року. Зважаючи на численні скарги мешканців мікрорайону, санепідемстанція Дрогобича та санітарна лабораторія ВАТ «НПК Галичина» провели дослідження проб води з криниць та виявили перевищення гранично допустимих концентрацій вмісту нафтопродуктів та інших забруднюючих речовин.

Такій ситуації «сприяє» діяльність промислових нафтопереробних підприємств міст Дрогобича (ВАТ «НПК Галичина»), Борислава, Калуша Івано-Франківської області (ЗАТ «ЛУКОР»), Дрогобицького нафтопровідного управління філії магістральних нафтопроводів «Дружба» ВАТ «УкрТрансНафта», нафтопродуктопроводи яких пролягають безпосередньо територією мікрорайону Млинки або по сусідству. В процесі накопичення у грунтах залишків нафтопродуктів підземні води мікрорайону постійно забруднюються.

У МінНС кажуть, що місцеві санітарні лабораторії не дають повноти картини причин виникнення та ступеня забруднення, бо для цього просто не вистачає потужностей. Для встановлення конкретного винуватця останнього забруднення необхідно провести додаткові дослідження проб води та грунту з залученням науково-дослідних інститутів та обласних лабораторій, скласти проектно-кошторисну документацію та здійснити роботи з прокладання мережі централізованого водопостачання і каналізації у цьому мікрорайоні. Все це — тривалий і копіткий процес, який потребує значних коштів. А їх, як завжди, немає...