2021-11-08

Дніпропетровському ОАС надійшло два позови, обоє – від відповідачів

22.07.2021 до суду надійшла позовна заява ДСГНУ до ТОВ «Схід Руд Трейд» про анулювання спеціального дозволу № 6298 від 29.11.2018 (з метою видобування окислених залізистих кварцитів (спільно залягаюча корисна копалина - вапняк) ділянки Латівська (Латівська Північна, Латівська Південна), яка знаходиться в Дніпропетровській області, місто Кривий Ріг, Широківський район строком на 15 років), наданого ТОВ «Схід Руд Трейд».
 
10.08.2021 ТОВ «Схід Руд Трейд» звернулось до Дніпропетровського ОАС із зустрічним позовом до ДСГНУ про:
• визнання протиправним та скасування наказів Служби №134, №311, №391 в частині, що стосується ТОВ «Схід Руд Трейд»;
• визнання поновленою дію спеціального дозволу № 6298 від 29.11.2018 з моменту зупинення та зобов’язання ДСГНУ визнати поновлення у судовому порядку.
 
У зустрічному позові заявлено клопотання про встановлення судового контролю за виконанням судового рішення шляхом зобов`язання суб`єкта владних повноважень подати звіт про його виконання.
 
Ухвалою від 16.08.2021 судом прийнято зустрічний позов ТОВ «Схід Руд Трейд» до Державної служби геології та надр України, таким чином, об’єднавши матеріали справи в єдине провадження.
 
У доведення своєї правоти ДСГНУ зазначала, що в порушення ст. 24 КУпН, ТОВ «Схід Руд Трейд» не надало своєчасно статистичну звітність за 2018-2019 рр. (форма 5-гр), не усунуло порушення протягом наданого календарного терміну, а також не допустило посадових осіб Держгеонадр до проведення позапланової перевірки. Таким чином, відповідно до ст. 26 Кодексу, ДСГНУ вважала свої дії щодо призупинення спецдозволу законними.
ТОВ «Схід Руд Трейд» у доведення своєї правоти, повністю заперечило доводи позивача/відповідача (за зустрічним позовом). Товариство зазначало, що особливими умовами спецдозволу № 6298 від 29.11.2018 не було передбачено обов`язку подавати звітність за формою 5-гр перед ДНВП «Геоінформ України», але такий обов’язок був перед ДСГНУ. Також, ТОВ «Схід Руд Трейд» наполягав на судовій практиці ВАСУ (справа № К/800/8625/13), у якій суд постановив відсутність термінів для подання звітності 5-гр, окрім обов’язковості подання як такої.
 
У свою чергу, Товариство відзначало законність своїх дій, адже своєчасно подавало необхідну звітність до Держгеонадр. Також, ТОВ «Схід Руд Трейд» заявило про незаконність проведення перевірки, яка відбулася без поважних причин. До того ж, ДСГНУ вказала на перешкоду при проведенні перевірки, але все одно був винесений припис та складений акт.
 
Розглянувши об’ємну справу, суд постановив повністю відмовити у задоволенні позову ДСГНУ до ТОВ «Схід Руд Трейд» про анулювання спеціального дозволу на користування надрами. У цей же час, суд вирішив частково задовольнити зустрічний позов ТОВ «Схід Руд Трейд» до ДСГНУ:
1) Визнати протиправним та скасувати накази Державної служби геології та надр України від № 134, № 311, № 391 в частині, що стосується ТОВ «Схід Руд Трейд».
2) В іншій частині зустрічних позовних вимог відмовити.
3) Стягнути на користь ТОВ «Схід Руд Трейд» витрати на сплату судового збору з рахунку ДСГНУ у розмірі 6 810 грн.
4) У задоволенні клопотання ТОВ «Схід Руд Трейд» про встановлення судового контролю відмовити.