2021-11-08

2021 рік може пройти без нових ЗПГ-проєктів США

Незважаючи на приблизно десять заяв американських компаній щодо планів остаточних інвестиційних рішень щодо ЗПГ-проєктів, зроблених у 2020-21 роках, за цей період почалося будівництво всього одного підприємства — Costa Azul у Мексиці компанії Sempra Energy. Велику кількість інших рішень було перенесено на 2022 рік.

Світові аналітики зазначають, що ця ситуація може мати далекосяжні наслідки для ринку ЗПГ. «Ми налаштовуємося на структурну нестачу потужностей ЗПГ. Компанії не хочуть займати довгострокову позицію в секторі природного газу з огляду на зобов'язання щодо нульових викидів, які беруть на себе різні держави», — каже Рід Моррісон, керівник напряму глобального енергетичного консалтингу у відділенні групи PwC у Г'юстоні.

За оцінкою Міжнародного газового союзу, у 2022 році світовий попит на ЗПГ досягне 375 млн тонн, тоді як у 2020 році він перебував на рівні 356,1 млн тонн. До цього часу може розпочати працювати декілька американських проєктів, в основному в Техасі та Луїзіані, проте вони мало що зроблять для задоволення попиту в короткостроковій перспективі, оскільки цикл реалізації ЗПГ-проєктів становить від трьох до п'яти років.

"Обмеження на ринку можуть продовжитися до 2025 року", - попереджає Анатоль Фейгін, комерційний директор однієї з провідних американських виробників ЗПГ Cheniere Energy. За його словами, ринок вимагає додавання нових потужностей, проте за останні тижні у Північній Америці так і не було затверджено жодного нового проєкту. Цілком можливо, що до кінця року ще зможуть отримати схвалення запланований завод компанії Woodfibre Pacific Energy у канадській Британській Колумбії та проєкт Plaquemines Venture Global LNG у Луїзіані. Перший з них вироблятиме близько 2,1 млн тонн ЗПГ на рік, але не раніше 2025 року. За другим проєктом потужністю до 20 млн тонн ЗПГ на рік уряд США вже надав дозвіл на первинні роботи.