2021-11-08

Адмінсуд м. Києва розглянув справу за участі Держгеонадр

ТОВ «Енерго-Інвестгруп» звернулося до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом до Держгеонадр, у якому просило визнати протиправними та скасувати припис ДСГНУ №206-19/02 та наказ № 172 в частині зупинення спеціального дозволу на користування надрами №4709 від 23 грудня 2015 року, наданого ТОВ «Енерго-Інвестгруп».
 
Позовні вимоги були обґрунтовані тим, що оскаржуваним приписом №206-19/02 було зобов`язано ТОВ «Енерго-Інвестгруп» подати факти усунення порушень до Держгеонадр, а даний припис позивач вважав неправомірним.
 
Окрім того, позивач стверджував, що на момент перевірки не був чинним жоден нормативно-правовий акт, який би регламентував дії посадових осіб у разі їх недопущення до проведення перевірки.
 
Посилаючись на те, що припис міг бути складений лише у разі виявлення порушень, ТОВ «Енерго-Інвестгруп» вважав його протиправним.
 
Окрім того, позивач також зазначав безпідставність винесення припису, з огляду на відсутність факту проведення перевірки.
 
ДСГНУ було надано відзив, у якому заперечувалося проти задоволення позову. Відповідач зазначав, що на підставі наказу №45 було доручено провести планову перевірку на предмет дотримання вимог законодавства у сфері видобування корисних копалин. Проте, ТОВ «Енерго-Інвестгруп» посадових осіб до перевірки не допустив. За результатами складено Акт про недопущення до перевірки, та надано строк для усунення порушень у сфері надрокористування.
 
Відповідач наполягав на законності оскаржуваних припису та наказу, у задоволенні позову просив відмовити.
 
У результаті розгляду справи, суд постановив задовольнити позов ТОВ «Енерго-Інвестгруп» до Держгеонадр про визнання протиправними та скасування припису та наказу в частині:
1) Визнати протиправним та скасувати припис Держгеонадр №206-19/02, наказ №172 (в частині зупинення спецдозволу);
2) Стягнути за рахунок бюжетних асигнувань ДСГНУ на користь позивача судові витрати у вигляді сплаченого судового збору у розмірі 3 842,00 грн.