2021-10-29

ЖЕК вирішив йти у апеляцію, не погодившись із рішенням суду

ДЕІУ звернулась до Київського ОАС із позовом до ЖЕК Баришівської сільради, в якому просила суд зупинити виконання робіт, надання послуг із видалення та захоронення відходів до усунення порушень, виявлених в акті перевірки, до моменту усунення ЖЕК Баришівської сільради усіх встановлених порушень. Даний позов судом було задоволено.

Не погоджуючись із зазначеним рішенням, ЖЕК Баришівської сільради подала апеляційну скаргу, в якій просила скасувати рішення Київського ОАС та ухвалити нове, яким відмовити в задоволенні позовних вимог. В підтвердження свої вимог, ЖЕК Баришівської сільради зазначала, що поспішність призначення та проведення перевірки наводить на сумніви щодо достовірності звернення, яке стало підґрунтям для проведення перевірки.

Відповідач вважав, що ДЕІУ фізично не могла перевірити підстави звернення особи до моменту видання наказу про проведення перевірки, зважаючи на те, що до такого звернення не додано жодного підтвердження правопорушення, яке спричинило шкоду його правам, законним інтересам, життю чи здоров`ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави.

Відповідач вважав, що дійсною підставою перевірки став лист СБУ. Згідно цього листа, орган направив копії документів щодо полігону твердих побутових відходів, що експлуатується ЖЕК Баришівської сільради.

Також, відповідач наполягав, що відповідно до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» повноваження щодо проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю) на підставі звернення фізичної особи може здійснюватися виключно територіальним органом, а ДЕІУ є центральним органом виконавчої влади, що позбавляє його проводити перевірки безпосередньо.

Однак, не дивлячись на доводи ЖЕК Баришівської сільради, суд залишив без задоволення апеляційну скаргу відповідача.