2021-10-29

Суд зобов’язав Держгеонадра скасувати неправомірний наказ

До Окружного адміністративного суду міста Києва надійшов позов ТОВ «Захистбуд» до Державної служби геології та надр України, у якому позивач просив суд:

• визнати протиправним та скасувати наказ ДСГНУ від 21 лютого 2014 року № 49 в частині анулювання спеціального дозволу на користування надрами від 03 лютого 2010 року №5137 (видобування супіску, глини мергельної І, ІІ горизонтів, піску Яблунівського родовища, розташованого на південно-східній околиці с. Яблунівка Макарівського району Київської області), виданого ТОВ «Захистбуд»;
• зобов`язати Держгеонадра вчинити дії щодо продовження строку дії вказаного дозволу на строк його анулювання;
• зобов`язати Держгеонадра внести відповідні відомості до електронного реєстру дозволів.

Позовні вимоги було обґрунтовано тим, що рішення про анулювання дозволу на користування надрами, у даному випадку, могло бути прийняте виключно у судовому порядку, оскільки ТОВ «Захистбуд» не надавалось згоди на припинення.

Держгеонадрами був наданий суду відзив, в якому вона просила відмовити в задоволенні заявлених позовних вимог з огляду на відповідність рішення чинного законодавства.

Позивачем надано суду письмові заперечення на аргументи, наведені у відзиві.

Розглянувши матеріали адміністративної справи, суд вирішив задовольнити позов частково: визнати протиправним та скасувати наказ ДСГНУ щодо анулювання спеціального дозволу. У решті позовних вимог було відмовлено.

Також суд стягнув 2 270,00 грн на користь позивача у якості судових витрат.