2021-09-10

Забруднення повітря від лісових пожеж спричиняє 33,5 тис. смертей щороку

Вчені вперше досліджували, як лісові пожежі впливають на екологію міст, і прийшли до висновку, що породжене ними забруднення повітря щорічно забирає життя 33,5 тис. людей. Значна частка цих смертей припадає на Японію, Мексику, Китай, ПАР, Таїланд і США. Результати дослідження опублікував науковий журнал Lancet Planetary Health.

Одним з найнебезпечніших наслідків глобального потепління сьогодні вважається те, що частота і масштаби лісових пожеж помітно виросли в останні роки на території США, Австралії, ряду країн Латинської Америки, а також в російському Сибіру і в деяких регіонах на півдні Канади. Ці загоряння не тільки викликають величезний екологічний та економічний збиток, але і безпосередньо шкодять здоров'ю людини.

Група екологів і медиків під керівництвом професора Університету Монаша (Австралія) Го Юйміна провела першу всебічну оцінку того, як частинки попелу, сажі, а також різні аерозолі і небезпечні речовини, присутні в димі лісових пожеж, впливають на добробут всього людства в цілому.

Для отримання таких оцінок дослідники простежили за тим, як лісові пожежі впливали на якість повітря в 745 найбільших містах світу в проміжку між початком 2000 року і кінцем 2016 року. Ці дані вчені порівняли з тим, як змінювалася смертність в цих мегаполісах, що допомогло їм оцінити вплив лісових пожеж на загальну смертність, а також на частоту розвитку небезпечних хвороб легенів і серцево-судинної системи.

Як виявилося, на частку лісових пожеж припадає чимала частка від загального числа щорічних смертей, близько 0,8 %, що становить приблизно 33,5 тис. випадків передчасної загибелі людей. Найбільша кількість припадає на Японію, де викиди лісових пожеж щорічно забирають близько семи тисяч життів. Як припускають вчені, це пов'язано з високою щільністю населення і близькістю країни до великих вогнищ лісових пожеж.

У число країн, що найсильніше постраждали від викидів лісових пожеж в останні два десятки років, також увійшли США, Китай, Таїланд, Південна Африка і Мексика. За поточними оцінками вчених, близько 3-5 тис. жителів щороку гинуть через хвороби легенів і серцево-судинної системи, які були спровоковані попелом і аерозолями природного походження.