2021-09-10

Міненерго США запропонувало план повного переходу на ВДЕ до 2050 року

Міністерство енергетики Сполучених Штатів Америки запропонувало амбітний план повного переходу на відновлювані джерела енергії (ВДЕ) до 2050 року.

Для здійснення  акого переходу країні потрібно будувати в чотири рази більше сонячних електростанцій.

У 2020 році США наростили потужності сонячної енергетики на 15 гігават. Згідно з документом, в енергосистемі країни на частку сонячної енергії відводиться зараз 76 гігават - 3 % загального обсягу електроенергії. До 2050 року сонячні електростанції повинні виробляти близько 3 тис. гігават - для цього щорічно потрібно будувати сонячні панелі потужністю 60 гігават і наростити залежність від сонця до 45 %.

Як раніше зазначала міністерка енергетики США Дженніфер Гренхольм, незабаром енергією Сонця можна буде живити більшість американських будинків. Однак, на думку голови Асоціації підприємств сонячної енергетики Ебігейл Росс Хоппер, цього можна досягти тільки за відповідної політики уряду. 

Президент США Джо Байден поки не позначив нових цілей з нарощування потужностей сонячної енергії. Він лише закликав до 2030 року скоротити викиди вуглекислого газу на 50 % від поточного рівня, а до 2035 року - зробити основою енергосистеми країни відновлювані джерела енергії. У 2020 році нові потужності «чистої» енергії в США перевершили викопне паливо: 80 % новостворених енергетичних проєктів виявилися сонячними (38 %) або вітряними (42 %). Крім того, відновлювані джерела енергії за підсумками 2020 року обійшли за обсягом вироблення вугільні та атомні електростанції.