2021-10-06

Вугілля підняло вартість квот на викиди CO2 в ЄС

Зростання цін на природний газ в Європі призвело до стрибка вартості квот на викиди вуглекислого газу, оскільки виробники електроенергії змушені переходити на використання вугілля, що є дешевшим, але і більш брудним видом палива, пише газета Financial Times.

Вартість квот на викиди CO2 в Європі минулого тижня вперше піднялася вище позначки в € 65 за тонну, в британській системі торгівлі квотами вартість досягла рекордних 76 фунтів стерлінгів (€ 88) за тонну. У Великобританії частка вугілля в загальній структурі генерації електроенергії на початку вересня перевищила 5 %, досягнувши максимуму з березня.

Зростання вартості квот «пов'язане, на нашу думку, зі зростаючим попитом з боку енергокомпаній, враховуючи збільшення обсягів вугільної генерації», зазначає експерт консалтингової компанії Redshaw Advisors Том Лорд. Трейдери беруть той факт, що «ще деякий час», можливо, протягом частини 2022 року, «електроенергетичний сектор буде замінювати газ вугіллям, і, відповідно, викиди будуть більше», говорить аналітик ICIS Себастьян Ріллінг.

Ціна квот на викиди CO2 в Європі в травні поточного року вперше піднялася вище позначки в € 50 і до вересня трималася біля цього рівня. Великобританія запустила власну систему квот в травні.

Ціни на газ в Європі перевалили за $ 1000 за 1000 кубометрів ще на тому тижні.