2021-12-06

Впроваджено інтегровану систему цифрових двійників родовищ ДТЕК

ДТЕК Нафтогаз впровадив єдину в Україні інтегровану систему цифрових двійників родовищ. Семиренківське родовище стало першим, яке було повністю включено до інтегрованої системи. Про це повідомляється на сайті компанії.  

Рішення розроблено та впроваджено в рамках програми MODUS із цифрової трансформації ДТЕК. Воно включає гідродинамічну модель, модель багатофазного руху флюїду по стовбуру свердловини, модель наземної мережі зі збирання та підготовки вуглеводневої продукції. Раніше всі моделі використовувалися окремо, а порівняння та інтерпретація їх даних проводилося вручну. Тепер же у нафтогазового бізнесу ДТЕК з'явилася можливість віртуально моделювати будь-які процеси на родовищі та одразу отримувати дані щодо зміни параметрів у будь-якій точці системи, що об'єднує підземну та надземну частини. Це дозволяє компанії оптимізувати розробку родовища, продовжуючи термін його життя, а також моделювати всі об'єкти ще на етапі їх проектування та, за необхідності, вносити коригування до проектів.

Архітектура рішення побудована таким чином, щоб над одним цифровим двійником свердловини могли одночасно працювати спеціалісти, які відповідають за різні етапи моделювання та знаходяться у різних офісах компанії. Тяжкі обчислювальні процеси запускаються на окремих виділених обчислювальних ресурсах, що дозволяє співробітникам продовжувати працювати над проектом під час процесу моделювання. Доступ до даних можна миттєво отримати з будь-якого комп'ютера, у будь-який час з будь-якого офісу, а також швидко обмінюватися цією інформацією з колегами, не витрачаючи час на фізичне копіювання.

Крім того, реалізована технологія підвищує рівень інформаційної безпеки та мінімізує ризик втрати даних. Однією з переваг є підвищення швидкості розрахунків і моделювання родовищ і, як наслідок, підвищення ефективності.