2021-12-06

В Узбекистані проведуть оцінку потенціалу виробництва «синього» водню

Міністерство енергетики Узбекистану спільно зі Світовим банком у 2022 році проведе оцінку потенціалу виробництва «синього» водню в країні. («Блакитний», або «синій» водень отримується із природного газу. При його виробництві побічний вуглекислий газ уловлюється та зберігається у спеціальних сховищах - прим. ред.) Про це повідомляє АNGІ.

Оцінка дозволить виявити порівняльні переваги та недоліки виробництва водню в Узбекистані на тлі очікуваного розвитку регіонального та глобального попиту на низьковуглецевий вид палива. За підсумками вивчення буде розроблено «дорожню карту» з розвитку «синього» та «зеленого» водню в країні.

У пресслужбі додали, що для розвитку індустрії водню в 2022-2023 роках з компаніями Air Products, Acwa Power та Siemens Energy досягнуто домовленостей щодо реалізації пілотних проєктів у даній галузі на території республіки, а також організації програм підготовки кадрів для роботи на об'єктах водневої енергетики.

У квітні 2021 року президент Узбекистану Шавкат Мірзієєв підписав постанову про створення в країні науково-дослідного центру водневої енергетики та лабораторії з випробування та сертифікації технологій відновлюваної та водневої енергетики.