2021-11-15

Волинський досвід надрокористування має поширюватися в інших регіонах

Під час візиту голови Держгеонадр Романа Опімаха до Волині, його ознайомили з процесом видобутку бурштину і рекультивації території, яка кілька років тому постраждала від масового напливу нелегальних бурштинокопачів, внаслідок чого було повністю знищено ліс, а ґрунти «промиті» мотопомпами на глибину до шести метрів.

Наразі щодня видобувається 40–60 кілограмів бурштину. На ділянках, де видобуток закінчився, землю рекультивують шарами у тій послідовності, в якій їх викопували, аби родючий ґрунт був зверху. Тоді є можливість поверх відпрацьованої території висадити новий ліс.

Побачене голова Держгеонадр назвав неоціненним досвідом прозорої та ефективної роботи з надрами та закликав поширити його на інші регіони країни.

Також Роман Опімах у супроводі Григорія Недопада та Анатолія Капустюка відвідав торфове родовище «Велике багно», що на території Колківської ОТГ, де також веде видобуток «Волиньприродресурс», оглянув виробничі потужності «Маневицького торфозаводу». Торф – доступний енергоресурс, який в опалювальний період гріє не лише приватні оселі волинян, а й заклади соціальної сфери. А коли почав різко дорожчати газ, то посилився попит на волинський торфобрикет й інших регіонів. «Еквівалент однієї тонни торфобрикету рівний 1000 кубів газу. Заявки на купівлю надходять не тільки з Волині, але й з Херсонської, Миколаївської, Одеської областей, адже наше паливо в рази дешевше», пояснив директор ДП «Волиньторф» Іван Киричик.