2021-11-15

Генсек ООН невдоволений тим, що на форумі не було погоджено відмову від держсубсидій на вуглеводні

Недостатніми вважає генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заходи щодо боротьби зі змінами клімату, вжиті на саміті у Глазго. 

Зокрема, невдоволення генсека ООН викликав той факт, що на форумі не було погоджено відмову від держсубсидій на вуглеводні та формування фонду на $100 млрд для допомоги країнам, що розвиваються. Водночас Гутерріш уточнив, що світова спільнота має «основу для прогресу». Він відзначив зобов'язання щодо відмови від вирубки лісів та прихильність до значного скорочення викидів метану в атмосферу. Також генсек похвалив спільну декларацію США та Китаю щодо клімату, що відображає домовленість щодо зниження викидів метану та скорочення використання вугілля.

13 листопада делегати майже 200 країн, які брали участь у 26 Конференції сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (COP26), із запізненням на добу узгодили тексти підсумкових документів саміту. Країни взяли на себе зобов'язання нарощувати зусилля «для скорочення споживання енергії на основі вугілля та відмови від неефективних субсидій викопного палива. Також вони домовилися забезпечити «адресну підтримку найбідніших і найуразливіших країн відповідно до національних обставин». 

Водночас, задоволення підсумками конференції висловив британський прем'єр Борис Джонсон. 

«Крок у правильному напрямку» назвала конференцію голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн, зазначивши, що вона допоможе боротися з глобальним потеплінням, дасть додаткове фінансування проєктам зі збереження клімату і, нарешті, дозволила переконатися, що країни дотримуватимуться Паризької угоди щодо клімату.