2021-03-03

Викиди CO2 в енергетичній сфері скоротилися майже на 6 % за минулий рік

Глобальні викиди вуглекислого газу в енергетиці знизилися в 2020 році на 5,8 %, що є рекордом з часів Другої світової війни. Про це йдеться в звіті Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), передає Enkorr.

«Пандемія коронавірусу і економічна криза вплинули майже на всі аспекти виробництва, поставок і споживання енергії в усьому світі, - наголошується в документі. - Оскільки основний попит енергію впав майже на 4 % в 2020 році, глобальні викиди CO2, пов'язані з енергетикою, скоротилися на 5,8 %, згідно з останніми статистичними даними, що є найбільшим щорічним процентним зниженням з часів Другої світової війни».

Як підкреслили в агентстві, в абсолютному вираженні зниження викидів вуглекислого газу склало 2 млрд т, що відповідає сукупним обсягом викидів Європейського Союзу і не має прецеденту в історії.

У МЕА нагадали, що в 2020 році значне скорочення припало на викопні види палива, особливо на нафту і вугілля. На зниження попиту на паливо сильний вплив вчинило скорочення використання автомобільного і повітряного транспорту. Як вказали фахівці, тепла погода стала основним фактором зниження викидів вуглекислого газу в січні 2020 році. «Потреби в опаленні в великих країнах, таких як США, Німеччина, Великобританія і Росія, були на 15-20 % нижче, ніж в січні 2019 року», - підкреслили в агентстві.