2021-03-03

НАДПУ виступає проти загрозливої норми законопроєкту ВРУ

Національна асоціація добувної промисловості України виступає проти норми законопроєкту №4187 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підтримки розвитку вітчизняних галузей надрокористування” яка визначає, що компанії, які хочуть продовжити дію ліцензії  на видобуток, повинні сплатити за неї додатково 20 %  ціни від тієї суми, яку вони вже заплатили під час купівлі спецдозволу. В асоціації коментують цей законопроєкт, як такий, що може узаконити фінансові навантаження на бізнес та дискримінує права компаній, які займаються видобутком корисних копалин. 

Ситуацію, коли інвестори спершу купують повне право на видобуток усіх запасів корисних копалин, які знаходяться на конкретній ділянці надр і через певний час ризикують втратити це право, якщо не заплатять за нього повторно в асоціації вважають неприпустимою.

«Це не виглядає справедливим, що надрокористувач, отримуючи дозвіл чесно сплатив збір за всі 100% запасів копалин, якими він планував користуватися, знову змушений витрачати кошти повторно. Особливо, це неприпустимо зараз, коли усі спецдозволи купуються на публічних аукціонах, а їхня вартість зростає у десятки разів від початкової. Це додаткові фінансові витрати, які компанії могли б спрямувати на модернізацію обладнання на виконання умов Угоди «Green Deal», – заявила виконавча директорка Асоціації Ксенія Оринчак.

НАДПУ закликає народних депутатів звернути увагу на застереження бізнес-асоціації та виключити дану норму з тексту законопроєкту, який загалом є важливим і привносить багато позитивних змін, які потрібні добувній галузі.