2016-04-29

Відбувся брифінг щодо щодо кадрових призначень у Держгеонадрах

Як повідомили GEOnews.com.ua, Громадські ради при урядових структурах ( Держгеонадрах та Мінприроди) вимагають проведення призначень на державні посади державної служби категорій «А» і «Б» виключно в рамках Закону України «Про державну службу», який набуває чинності 1 травня 2016. Зокрема, йдеться про можливі кулуарні домовленості в Міністерстві екології та природних ресурсів щодо призначення поза конкурсом керівника Державної служби геології та надр України.

Напередодні прем'єр-міністр України доручив Національному агентству України з питань державної служби провести усі підготовчі процедури для запровадження системи конкурсного відбору в центральні органи виконавчої влади після набуття чинності Закону України «Про державну службу» 1 травня.

«Глава уряду закликав представників центральних органів виконавчої влади, що очікують призначення керівництва, дочекатися оголошення публічного конкурсу після 1 травня. Це означає, що усі центральні органи виконавчої влади мають отримати своїх керівників тільки через публічні конкурси, - пояснює Валерій Чорний, заступник голови громадської ради при Міністерстві екології та природних ресурсів, голова Комітету протидії та запобігання корупції. - До речі, цей закон високо оцінений нашими європейськими партнерами. І він відкриває шлях для європейського майбутнього нашого суспільства. Він унеможливлює корупційні призначення».

Адже нещодавно стало відомо, що є велика ймовірність призначення на посаду голови Державної служби геології та надр України Миколи Фощія перед набуттям чинності Закону України «Про державну службу» без проведення жодного конкурсу.

«Коли ми отримали інформацію, що кандидатуру Миколи Фощія планують внести на розгляд Кабміну, ми забили на сполох, написали звернення до уряду, міністерства, парламенту», - каже Олександр Панков, голова Громадської ради при Державній службі геології та надр України.

Зазначимо, Микола Фощій є гендиректором держпідприємства «Південукргеологія» у Дніпропетровську.

«Наприкінці минулого року Держгеонадра проводили перевірку на «Південукргеологія». У результаті виявили низку значних порушень: борги підприємства, конфлікт інтересів, оскільки в його підпорядкуванні є родичі. Заборгованість перед колективом підприємства зростає щодня, окрім того є чимала заборгованість по сплаті податків. За попередніми даними, підприємство боргує 16 мільйонів гривень», - розповів Олександр Панков.

Оскільки у компетентності керівника Держгеонадр робочі місця, відрахування до бюджету, залучення інвестицій, забезпечення енергетичної незалежності тощо, громадські ради виступили з протестом:

1. Призначення голови Держгеонадра поспіхом є значним кроком назад у розвитку демократії, відкритості влади та реформуванні держави. Особливо, якщо зважати, що надра – це стратегічна галузь української економіки.
2. Призначення керівника Держгеонадр за кілька днів до набуття чинності Закону України «Про державну службу» є свідченням того, що старі правила гри продовжують діяти.
3. Старі правила в призначенні керівників державних структур були фундаментом системи тіньових зв’язків і поки це буде продовжуватися, про ефективність діяльності держструктур не може бути мови.
4. Вимагаємо відкритого конкурсу, бо це є запорукою відсутності корупційних зловживань та прозорості діяльності органів державної влади.

Громадські ради при Мінекології та Держгеонадр закликають новий склад Кабміну утриматися від призначення поза конкурсом та застерігають чинну владу від поспіху у призначенні невідомих громадськості осіб на посади держслужби.