2016-04-29

Громадські активісти домоглись відкритого конкурсу на посаду голови Держгеонадр

Як повідомили GEOnews.com.ua, громадські активісти домоглися, щоб до набуття чинності Закону України «Про державну службу» ніяких кулуарних призначень не було. Зокрема активісти переконали уряд не допустити корупційне призначення голови Державної служби геології та надр України.

Зазначимо 1 травня вступає в дію Закон України «Про державну службу», згідно з новим законом держпосадовців призначатимуть лише через конкурс. Активісти понад тиждень під Кабміном вимагали, щоб нового керівника Держгеонадр вибрали через відкритий конкурс. Нагадаємо, що міністра екології Остап Семерак кулуарно лобіював на посаду голови Держгеонадр Миколу Фощія. Це гендиректор майже збанкрутілого та з мільйонними боргами держпідприємства «Південукргеологія». Його хотіли призначити поза конкурсом та перед набуттям чинності Закону України «Про державну службу».

Однак, очільник уряду Володимир Гройсман закликав представників центральних органів виконавчої влади, що очікують призначення керівництва, дочекатися оголошення відкритого конкурсу після 1 травня.

«Ми вдячні прем’єр-міністру за його принципову позицію. Усі центральні органи виконавчої влади мають отримати своїх керівників тільки через публічні конкурси за участі громадськості. Гройсман доручив провести усі підготовчі процедури для запровадження системи конкурсного відбору в центральні органи виконавчої влади», - каже голова громадської ради при Державній службі геології та надр України.

Проте, за словами активістів, це не припиняє їхню боротьбу проти кулуарних та корупційних призначень.

«Ми продовжуємо пильнувати над ситуацією. Ми триматимемо руку на пульсі і щодо конкурсу на посаду голови Держгеонадр, адже це стратегічна для України галузь. Тому до її керівництва ми не можемо допустити людей, які причетні до хабарництва чи розтрати держмайна. Ми закликаємо провести відкритий конкурс за участі журналістів, експертів геологічної галузі та громадських активістів», - зазначив представник ГО Всеукраїнське об’єднання «Антикорупційний блокпост» Олег Рибальченко.