2016-04-29

Олександр Романюк: ПАТ «Укргазвидобування» – надійний та прогнозований партнер

Виступ першого заступника голови правління-виконавчого директора ПАТ «Укргазвидобування» Олександра Романюка на першій щорічній зустрічі менеджменту УГВ з постачальниками та партнерами:

Шановні колеги, ми запросили Вас, щоб проінформувати про найближчі плани розвитку товариства. Реалізація «Програми 20/20», мета якої полягає у видобутку 20 млрд. м. куб. газу в 2020 році, потребує масштабних інвестицій в технічне переоснащення та матеріально-технічне забезпечення наших виробничих підрозділів. Загалом це близько 100 млрд. грн на кілька найближчих років.

Десятиліттями «Укргазвидобування» недофінансовувалося, саме через це річний видобуток з 2005-го року коливався близько 15 млрд. м. куб. газу й не зростав. Зараз, коли ми сподіваємося на завершення ліберазаційних реформ газової галузі (виступ оголошувався до урядової постанови про вирівняння ціни на газ), ми розраховуємо на появу достатнього власного інвестиційного ресурсу та повинні надолужити недофінансоване раніше, усунути технологічне відставання та сфокусувати всі зусилля на нарощенні видобутку вуглеводнів.

Негативний сценарій, тобто відсутність інвестицій та модернізації, обговорювати не будемо як неперспективний. За ним ми скочуємося до 9,9 млрд. м. куб газу в 2020 році й забуваємо про енергетичну незалежність.

Поговоримо про позитивний сценарій. Він передбачає, що за 5 наступних років ми здійснимо технологічний стрибок та зможемо значно наростити видобуток. Зокрема, з наявної ресурсної бази ми зможемо отримати додатково загалом 9 млрд. м. куб газу до 2020 року. Для цього нам будуть потрібні, передусім, дожимні компресорні станції, активне застосування інтенсифікаційних заходів: колтюбінгу – до 300 операцій на рік, ГРП – до 100 операцій на рік. Нам будуть потрібні десятки верстатів для буріння та обладнання для ремонтну.

Безсумнівно, наростити видобуток до 20 млрд. м. куб. без нарощення ресурсної бази неможливо. У нас були технічні заминки з погодженням нових ліцензій. Але уряд нещодавно ухвалив відповідну постанову, де визначено, що компанія, яка має спеціальні зобов`язання, тобто регульований тариф на реалізацію газу, має право на отримання ліцензій на розвідку без конкурсу. Тому ми знову подаємо два десятки заявок на нові ділянки, й підстав для відмови не бачимо.

Відтак, ми прогнозуємо протягом 5 років ще близько 11 млрд. м. куб. вуглеводнів отримати з нарощеної ресурсної бази. Для постачальників це значить, що ми будемо нарощувати пошуково-розвідувальні роботи: сейсмічні, геологічні дослідження, пошукове та експлуатаційне буріння. І, зрозуміло, велику частину робіт передамо на аутсорсінг.

Газ щільних колекторів дасть нам за прогнозами протягом цих 5 років ще близько 5,6 млрд. м. куб. Тут ми будемо застосовувати кущове розбурювання, і потребуватимемо відповідної спецтехніки.

Значних інвестицій потребує також наша наземна інфраструктура. Нам потрібні завершити програму установки дожимних компресорних станцій, встановити комплекси автоматизації та вимірювання, апарати осушки газу, компресорні установки, закупити комплектуючі та обладнання для будівництва нових міжпромислових газопроводів.

Більше 80% закупівель УГВ вже здійснює на відкритих електронних майданчиках, зокрема ProZorro. Але унікальне обладнання, або комплектуючі для технологічно дуже складних проектів, ми закуповуємо на прямих двоетапних тендерах. Тому що ми оцінюємо вартість володіння протягом всього строку експлуатації, чисту приведену вартість кожної позиції, і найнижча ціна на разову покупку – не завжди найкращий вибір.

Всі етапи закупівельного процесу ми уніфікували та стандартизували. Дводенні тендери в святкові дні, коли переможець був визначений заздалегідь залишилися у минулому. Зараз основні принципи нашої політики в закупівлях – прозорість та конкуренція.

Застосування ринкових підходів підвищує ефективність «Укргазвидобування», а супутнім секторам економіки створює нові можливості для розвитку бізнесу. Ми прагнемо стати надійним та прогнозованим партнером, й раді установити довгострокове співробітництво з такими ж відповідальними контрагентами.

Довідка
Зустріч з постачальниками та партнерами УГВ відбулась 26 квітня 2015 року, й зібрала більше 120 учасників.