2021-06-04

Відбулася робоча зустріч Держгеонадр із представниками Weatherford

Голова Держгенадр Роман Опімах зустрівся з Віце-президентом геозони континентальної Європи і Субсахарської Африки Денні Селімовичем та комерційним директором Везерфорд Україна Олександром Солодким.

Під час зустрічі голова Держгеонадр презентував гостям Інвестиційний атлас надрокористувача, що містить 38 ділянок надр з покладами вуглеводнів, які вакантні для придбання на аукціонах. Розповів про пошук інвесторів для реалізації угоди про розподіл продукції на Олеській площі. Також поінформував про нафтогазові лоти, що вже реалізовані та про ренесанс проєкту Юзівської УРП.

Іноземні партнери, у свою чергу, розповіли про співробітництво з провідними світовими видобувними компаніями та поділилися досвідом щодо ведення проєктів на шельфі Чорного моря. Гості також відзначили, що за останні 5 років в Україні відбулися прогресивні зміни у використанні технологій та застосуванні кращих міжнародних практик у галузі надрокористування.

Також учасники зустрічі обговорили перспективи використання енергії з геотермальних свердловин і провідні світові практики її отримання.

Проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства у сфері користування надрами», зокрема, передбачає надання спеціального дозволу на користування надрами для будівництва та експлуатації підземних споруд, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин – для отримання геотермальної енергії (теплової енергії надр). Ліцензію можна буде отримати на термін від 3 до 20 років.