2021-06-04

Азербайджан і BP співпрацюватимуть за проєктом сонячної енергетики в Зангілан-Джебраїльській зоні

Міненерго Азербайджану і BP підписали Виконавчий договір про співпрацю в галузі оцінки та реалізації проєкту будівництва сонячної електростанції потужністю 240 МВт в Зангілан-Джебраїльській зоні. Про це повідомляє Trend

Цей документ було підписано в рамках стратегічного рішення, пов'язаного зі створенням зони «зеленої енергії» на звільнених від окупації територіях і розвитком сектора відновлюваної енергетики Азербайджану, і зобов'язання скоротити викиди вуглецю на 35 % до 2030 року, а також реалізації стратегії ВР стати компанією з нульовою емісією до 2050 року.

Як сказав міністр енергетики Парвіз Шахбазов, перетворення Карабаху на зону «зеленої енергії» займає важливе місце в сучасному курсі розвитку, встановленому Президентом Азербайджанської Республіки Ільхамом Алієвим.

Регіональний президент BP Азербайджану, Грузії і Туреччини Гері Джоунс заявив, що підписуючи цей договір з урядом Азербайджану, ми робимо крок вперед в нашій спільній роботі, спрямованої на створення можливостей підтримки наших відповідних цілей енергетичного переходу.

"Протягом наступного десятиліття BP має намір значно збільшити свої інвестиції у відновлювану енергетику по всьому світу і вивчає відповідні можливості в місцях, де вона вже встановила довгострокові і успішні партнерські відносини. Ми маємо майже тридцятирічний досвід безпечної та надійної реалізації енергетичних проєктів в Азербайджані. Ми вважаємо, що розпочата нами спільна робота над проєктом сонячної енергетики може прокласти шлях до нового партнерства, в рамках якого BP може внести значний вклад в енергетичний перехід в Азербайджані", - додав він.

Співпраця в рамках Виконавчого договору охоплює такі напрямки, як технічна і комерційна оцінка проєкту сонячної енергетики, проєктування станції, забезпечення фінансування та прийняття остаточного інвестиційного рішення. Також планується створити «Керівний комітет» для проведення відповідних заходів.