2021-06-04

Іран і США змогли вирішити основні питання щодо Спільного всеосяжного плану дій

В ході віденських переговорів, присвячених ситуації зі Спільним всеосяжним планом дій (СВПД), Іран і США змогли вирішити основні питання, повідомив іранський президент Хасан Рухані на засіданні кабінету міністрів в середу. 

Він також підкреслив, що Іран завжди залишався учасником СВПД, а наразі усі сторони домагаються повернення до виконання угоди в повному обсязі.

У свою чергу, заступник міністра закордонних справ країни Аббас Аракчі зазначив, що переговори у Відні досягли стадії, коли всі сторони не вважають будь-які розбіжності нерозв'язними. За словами Аракчі, незважаючи на успіх переговорного процесу, «все одно важливо, щоб тверду позицію Ірану поважали».

Мета переговорів у Відні - узгодити, як і на яких умовах США і Іран можуть повернутися до дотримання СВПД - атомної угоди між Іраном і міжнародними посередниками. США вийшли з цієї угоди за адміністрації попереднього американського президента Дональда Трампа. У відповідь на це Іран також перестав виконувати свої зобов'язання в рамках СВПД.