2021-06-04

У США скасовано ліцензії на видобуток нафти і газу в заповідній Алясці

МВС США призупинило оренду нафтових ділянок і джерел газу на території Національного арктичного заповідника в Алясці. Рішення міністерства фактично припиняє ліцензії на видобуток нафти і газу в заповідній Алясці, які були видані за адміністрації колишнього президента США Дональда Трампа.

У МВС США відзначають, що перевірка, яку президент Джо Байден розпорядився провести в свій перший день на посаді президента, виявила ряд помилок, допущених адміністрацією Трампа при ухваленні рішення про відкриття території заповідника для видобутку. Зокрема, не було розглянуто «широке коло» альтернативних варіантів розвитку нафтового сектора, що мають менш істотні наслідки для навколишнього середовища. Більш уважний аналіз ситуації може в підсумку призвести до повного відкликання прав на видобуток, зазначили у відомстві.

Договори оренди ділянок загальною площею в 1,7 тис. кв. км були підписані 14 січня, при цьому офіційне оголошення відбулося 19 січня, за день до закінчення президентських повноважень Дональда Трампа. На наступний день нинішній президент США Джо Байден наклав мораторій на оренду нафтогазових ділянок.

Територія Національного арктичного заповідника перевищує 78 тис. кв. км. Учасники нафтового ринку і Республіканська партія США виступають за його розробку. Байден в ході передвиборної кампанії виступав за розширення охорони над заповідником. Проти видобутку ресурсів в заповідній Алясці виступають організації із захисту навколишнього середовища, а також представники корінного народу кучинів, які вважають землю священною.