2021-06-04

Обсяги глобальної торгівлі ЗПГ досягли рекордного значення

Обсяги світової торгівлі зрідженим природним газом (ЗПГ) у 2020 році досягли рекордного рівня. Однак це зростання було обмежене впливом пандемії коронавірусу. Про це передає Enkorr.

Обсяг торгівлі ЗПГ за підсумками минулого року виріс на 0,4 % (+1,4 млн т) в річному зіставленні - в основному за рахунок збільшення поставок із США і Австралії. Це істотно менше, ніж у 2019 році, коли показник збільшився на 11,5 % (+40,9 млн т) в порівнянні з попереднім роком, і все ж ЗПГ став одним з небагатьох енергоносіїв, які показали зростання в минулому році.

Відзначається, що Австралія обійшла Катар в якості найбільшого експортера ЗПГ, в той час як США і Росія зайняли третю і четверту позиції відповідно. При цьому близько 70 % загального світового імпорту припало на Азію (зокрема, на Китай, Індію, Тайвань і Південну Корею).

«Хоча COVID-19 зумовив значні обмеження для цих ринків, вони виграли від низьких цін у 2020 році та придбали додаткові обсяги, а в деяких випадках - розширили потужності з регазифікації», - підкреслюється в доповіді IGU.