2020-12-08

Уряд США в січні може провести аукціон на право видобутку нафти і газу в заповіднику на Алясці

Бюро управління земельними ресурсами США (BLM) планує в січні провести аукціон з продажу прав на видобуток нафти і газу в Національному Арктичному заповіднику на Алясці за кілька тижнів до передбачуваної інавгурації Джо Байдена, який виступав проти буріння в регіоні, пише Associated Press.

У 2017 році в США був прийнятий закон, що дозволяє видобуток нафти і газу на прибережній рівнині площею 1,5 млн акрів (607 тис. га) в заповіднику і передбачає продаж прав оренди щонайменше на дві ділянки протягом десяти років.

Представники штату в Конгресі від Республіканської партії вітали рішення BLM. "У міру того, як ми наближаємося до дня, коли зможе початися буріння, я буду ретельно працювати з нашою делегацією, BLM і операторами, які втілять в життя мету нашої давньої боротьби", - заявив член Палати представників від республіканців Дон Янг.

Політичне керівництво Аляски, яке значно залежить від видобутку нафти, багато років боролося за право розробки ресурсів в заповіднику. Однак представники корінного народу виступали проти цих намірів, посилаючись на побоювання з приводу наслідків буріння для північних оленів. 

Природоохоронні організації також боролися проти видобутку нафти і газу в заповіднику.

У серпні противники розробки нафтогазових ресурсів в заповіднику подали позов, в якому стверджується, що BLM в ході екологічної експертизи оцінило всі можливі наслідки для клімату, білих ведмедів, північних оленів і навколишнього середовища в цілому.

"Будь-яка нафтова компанія, яка подасть заявку на участь в аукціоні з продажу прав на (користування земельними ділянками) на прибережній рівнині в Національному Арктичному заповіднику, повинна бути готова до важкої юридичної боротьби, яка може спричинити високі витрати і ризики репутацій", - заявив голова організації Defenders of Wildlife Джеймі Раппапорт Кларк.

Виконавчий директор Alaska Wilderness League Адам Колтон, в свою чергу, вважає, що в розпорядженні Джо Байдена буде "ряд інструментів для захисту Арктичного заповідника".

У відомстві заявили, що заявки на участь в аукціоні повинні бути опубліковані щонайменше за 30 днів до його проведення, запланованого на 6 січня. Однак період прийому коментарів триватиме до 17 грудня.

Директор BLM в штаті Аляска Чед Паджетт зазначив, що на прибережній рівнині в заповіднику розташовані важливі ресурси для задоволення довгострокового енергетичного попиту США, а також для створення робочих місць і економічних можливостей.