2020-12-08

Попит на кобальт вдвічі зросте до 2030 року

За прогнозами, світовий попит на кобальт в 2030 році може зрости в два рази, вважають фахівці відомого аналітичного і консультативного агентства Roskill. Про це повідомляє MetalTorg

Як зазначає пані Йінь Лю, старший аналітик Roskill по кобальту і нікелю, такий можливий ріст в значній мірі буде обумовлений використанням кобальту в акумуляторних джерелах живлення. Пані Лю зазначила, що, з одного боку, є тренд зниження використання кобальту, де це можливо, особливо в «традиційному» автомобілебудуванні, через високу вартість і екологічні фактори, з іншого боку, попит на кобальт буде прискорюватися завдяки розвитку і поширенню в майбутньому десятилітті електромобілів і подальшому розвитку сектора виробництва портативних електронних пристроїв. 

За попередніми підрахунками виробництво рафінованого кобальту в 2020 році складе трохи більше 130000 тонн, зниження на 5 % в порівнянні з попереднім роком, не дивлячись на зростання виробничих потужностей більш ніж на 10 % практично тільки за рахунок Китаю. Скорочення виробництва після трьох послідовних «надлишкових» років обумовлено порушеннями в роботі світового логістичного комплексу і закриттям найбільшого добувного об'єкта Mutanda в Демократичній Республіці Конго, що належить Glencore. Mutanda було поставлено на консервацію в кінці 2019 року під час «провалу» світових цін на кобальт, і очікується, що він буде перебуватиме в такому стані як мінімум до 2022 року.

«Крім цього об'єкта, відбулися скорочення виробництва і на деяких інших видобувних об'єктах як в Конго, так і в інших країнах, наприклад, на Мадагаскарі і в Канаді», - зазначає Йінь Лю. Прикладами подібних перебоїв стало закриття південно-африканського порту Дурбан, що є ключовим транзитним пунктом поставок кобальтового сировини з Конго до Китаю та інших країн для рафінування. Майже всі постачальники змушені були перенаправляти відвантаження через сусідні країни, такі як Мозамбік і Танзанія. 

Зниження виробництва в Конго призведе у 2020 році до скорочення і видобутку кобальтової сировини, і виробництва рафінованої кобальту, вважають фахівці Roskill.

«Протягом року кілька великих видобувних об'єктів в Конго або відновлювали роботу, або продовжували поступово нарощувати виробництво, але навіть такі« об'єднані зусилля» виявилися нездатні заповнити« діру », що утворилася після зупинки Mutanda, який фактично був найбільшим в світі кобальтовим рудником. При цьому поставки кобальту з порівняно дрібних видобувних об'єктів і з об'єктів, де до сих пір висока частка ручної праці, будуть неминуче скорочуватися - в умовах низьких цін на кобальт і зростаючого впливу так званих ESG-критеріїв», - резюмувала пані Лю.