2020-12-08

Іран готується до збільшення видобутку нафти в разі ослаблення американських санкцій

Міністерству нафти Ірану доручено бути готовим до висновку на повну потужність видобутку і експорту нафти протягом трьох місяців у разі пом'якшення американських санкцій після приходу до влади у Вашингтоні Джо Байдена, який оголосив себе обраним президентом США, повідомили іранські ЗМІ.

Президент Ірану Хасан Рухані заявив у неділю, що його країна готується до якнайшвидшого збільшення видобутку нафти, повідомляє офіційне інформаційне агентство IRNA. "Міністерство нафти зробить всі необхідні кроки для підготовки об'єктів нафтової промисловості до видобутку і продажу - пропорційно наявним потужностям - протягом наступних трьох місяців", - цитує президента агентство.

Іран експортував понад 2 млн барелів нафти на день до того, як президент США Дональд Трамп в 2018 році вийшов з угоди щодо іранської ядерної програми і ввів проти Ірану санкції, які вдарили по економіці країни, різко скоротивши життєво важливий експорт нафти.

За оцінками фахівців, наразі Іран експортує менше 300 тис. барелів нафти на добу в порівнянні з піком в 2,8 млн барелів на добу в 2018 році.

Байден, який повинен вступити на посаду 20 січня 2021 року, заявив, що повернеться до угоди з Іраном і зніме санкції, якщо Тегеран повернеться до "суворого дотримання ядерної угоди".

У той же час, як повідомила телекомпанія "Аль-Джазіра" з посиланням на інформовані джерела, Іран направив до Венесуели до 10 танкерів з нафтою всупереч американських санкцій.