2021-05-31

UNCG захищає біорізноманіття Ржищівської ОТГ

Нещодавно завершилась цьогорічна третя комплексна експедиція з вивчення біорізноманіття Ржищівської ОТГ. Про це повідомляється на сайті Української природоохоронної групи (UNCG). Учасниками експедиції були переважно зоологи (ентомологи, арахнологи та орнітологи), а також ботаніки.

Експедиція припала на короткий проміжок часу, коли можна побачити найпівденнішу популяцію найбільшого й одного з найрідкісніших серед орхідних Європи – зозулиних черевичків. Лише за дні цієї експедиції перелік відомих для Ржищівської ОТГ видів поповнився кількома видами, занесеними до Червоної книги України. У результаті орнітологічних досліджень список птахів поповнився десятком видів. Також закладено моніторингові ділянки та проведено на них обліки птахів у степових  та лісових екосистемах.

Чи не найважливішим у ході експедиції було вивчення масштабів розорювання лучних степів в околицях с. Дударі, де знаходяться кілька поселень бабака степового, занесеного до Червоної книги України в 2021 році. Поселення бабаків в РОТГ є одним з небагатьох в усій центральній Україні та єдиним на сотні кілометрів навколо. Утім, саме це місце на всю територію РОТГ в останні роки було нещадно розорано фермерами. Оранка відбулася з порушенням законодавства: на крутих схилах. У результаті, була пошкоджена частина поселень бабаків та прекрасні ділянки лучних степів з ковилою та іншими степовими видами рослин.

За результатами експедиції було прийнято рішення клопотати перед керівництвом ОТГ про створення заказників у всіх місцях поселення бабаків, а також просити про те, щоб ОТГ взяла під свою відповідальність відновлення незаконно розораних ділянок. Також заплановані заходи підтримання популяцій інших видів.