2021-03-31

Укренерго обмежило виробництво «зеленої» електроенергії

НЕК «Укренерго» 28 березня застосувала диспетчерське обмеження виробництва електроенергії з ВДЕ на тлі зниження споживання і збільшення генерації за «зеленим тарифом».

Про це повідомила прес-служба «Укренерго».

«З 11:34 до 15:37 тричі було віддано команди на розвантаження СЕС і ВЕС сумарно на величину близько 754 МВт, з яких лише для 254 МВт була можливість віддати команди через Систему управління обмеженнями ВДЕ, з якої, відповідно до Правил ринку, беруться дані для компенсації цих обмежень виробникам », – йдеться в повідомленні.

Тільки третина генерації з ВДЕ зможе отримати компенсацію на тлі обмежень.

У цей день був присутній профіцит в обсязі 25 млн кВт-год, при цьому в цей день був досягнутий рекордний рівень виробництва АЕС – 63,5%, а максимальна потужність ВДЕ склала 2,5 ГВт.

У прес-центрі «Укренерго» відзначили, що виробник е/е з ВДЕ може розраховувати на компенсацію тільки за умови, якщо його електростанція підключена до Системи управління обмеженнями «Укренерго», станція обладнана телеметрією, надає відповідні дані системному оператору і виконує всі команди диспетчера .

«Укренерго» закликає об’єкти ВДЕ підключитися до Системи управління обмеженнями, адже «в подальшому все частіше будуть виникати передумови для обмеження генерації ВДЕ».

За даними НЕК, на минулому тижні обсяги виробництва електроенергії на сонячних і вітрових електростанціях (СЕС і ВЕС) збільшилися на 13,4% – до 181,6 млн кВт-год. При цьому 73,2% від загального обсягу виробили СЕС (132,9 млн кВт-год).

У той же час з початку березня ВЕС виробили 299,2 млн кВт-год, що на 35,7% менше прогнозного значення, а СЕС – 473,4 млн кВт-год, що на 13,4% менше прогнозу.